27 серпня, під час чергової сесії Вінницької міської ради депутати ухвалили зміни до Програми «Розвиток самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків та підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади на 2014-2023 роки». Відтепер у ОСББ буде більше можливостей щодо проведення комплексних заходів з енергомодернізації будинків завдяки муніципальним пільговим кредитам. 

Вінницькі ОСББ зможуть отримати пільгові муніципальні кредити на впровадження заходів з енергоефективності. Умовою використання цього інструменту підтримки є участь у державній програмі «Енергодім», яку впроваджує «Фонд енергоефективності».

«Це дуже важливе рішення. Адже у ОСББ з’являється більше можливостей, щоб утеплювати свої будинки. Є державна програма, але вона відшкодовує кошти лише по факту виконаних заходів – після їх завершення. Наприклад, щоб утеплити середній будинок на два під’їзди, необхідно близько 2,5 -3 мільйонів  гривень. Зрозуміло, що такі кошти мешканці багатоповерхівок самостійно зібрати не зможуть. А комерційні банки пропонують високі ставки під кредити – це не менше 12 – 15 %. А через «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» вони зможуть взяти необхідні кошти під 3-5 % з відповідним пільговим періодом. Це дозволить ОСББ акумулювати достатній ресурс для старту робіт», – пояснив міський голова Сергій Моргунов.

Для учасників програми передбачаються пільгові муніципальні кредити: під 3% річних  (до 5 років) та 5% річних до (10 років) залежно від пакету робіт по заходах енергоефективності, який обрало ОСББ. Це в 3-5 разів менше, ніж відсоткові ставки банків-партнерів державної програми «Енергодім», які становлять від 12,15% – до 15,5 % річних.

На сьогодні вже є 5 ОСББ, які готувалися до участі у програмі «Енергодім» і розраховували на муніципальну підтримку.  

Нагадаємо,  що серед переваг при створенні ОСББ – безкоштовний капітальний ремонт одного з конструктивних елементів   за рахунок міського бюджету. Це може бути дах, заміна різних комунікацій. А якщо будинок зведений до 1970 року, фінансова підтримка надається на ремонт двох елементів.



Ознайомитись із рішення Вінницької міської ради №545



За інформацією Вінницької міської ради