В Україні законодавці пропонують запровадити сімейне декларування та оподаткування. Це необхідно для того, щоб домогосподарства (родини) зробити повноцінними суб’єктами підприємництва та залучити до економічної активності.

У Верховній Раді вже розробили та зареєстрували відповідний законопроєкт під номером 6539 “Про домогосподарства (домоекономіку)”. Ініціаторами виступили 17 народних депутатів від монобільшості у парламенті – партії “Слуга народу”, зокрема, нардеп Галина Третьякова.

Примітно, що декларація для домогосподарств буде обов’язковою як для ведення сімейного бізнесу, так і для отримання різної державної допомоги.

У пояснювальній записці зазначається, що, за Даними Держстату, в Україні налічується близько 15 мільйонів домогосподарств, більшість із них складаються з двох-трьох осіб. Їх доходи переважно складаються з оплати праці членів родини, доходів від бізнесу та самостійної трудової діяльності. Частка домогосподарств, де основа доходу – підприємницька діяльність, близько 0,9%. Саме цей аспект і занепокоїв народних обранців. Мовляв, дуже низький показник, державою не створено умов для господарської діяльності даної категорії суб’єктів.

Запровадження “сімейного оподаткування” доповнить чинну систему оподаткування доходів фізосіб задля визначення справедливого податкового навантаження на родину.

Більшість видатків домогосподарств на споживання фінансується спільно із загального бюджету домогосподарства (сім’ї), у той час як доходи та майнове становище підлягають оподаткуванню окремо по кожному члену сім’ї. Через це відбувається невідповідність матеріального становища та податкового навантаження“, – наголошується у записці.

До всього, як кажуть автори законопроєкту, саме визначення “родина” чи “домогосподарство” як суб’єкти податкових відносин не передбачені на законодавчому рівні, що не дозволяє розвивати механізм соцпідтримки домогосподарств.

Критерії, кого будуть відносити до домогосподарств

Домогосподарство повною мірою неможливо прирівнювати до родини, хоч переважно це дійсно сім’ї. Ключовою відмінністю є те, що домогосподарство може складатися і з однієї особи. Ним можуть вважати і кілька людей, які живуть разом, ведуть спільне господарство, об’єднують кошти і витрати. Головною умовою є спільне проживання та ведення спільного господарства. Тоді як кількість членів домогосподарства не обмежена.

Пропонується ще такі види домогосподарств – індивідуальні та інституційні. Індивідуальний вид стосується однієї людини, яка проживає в окремій житловій одиниці чи окрему кімнату, не пов’язаний загальним побутом з іншими жителями. Інституційний вид стосується осіб, які живуть у соціальних чи медустановах, військових частинах, установах соціального обслуговування.

Документ забороняє громадянам перебувати відразу у кількох домогосподарствах одночасно. Упродовж фінансового року людина може бути членом виключно одного домогосподарства.

Вимога сіймейного декларування

1) якщо претендують на податкову знижку
Законопроєкт передбачає, що податкову знижку одного із членів домогосподарства може одержати будь-який інший із членів родини. так, якщо право на податкову знижку має пенсіонер, який упродовж року робив страхові платежі, то якщо він не сплачує прибуткового податку, скористатися правом на повернення частини сплачених податків він не може. Натомість податковою знижкою зможуть скористатися інші члени родини в межах одного домогосподарства. Для й потрібно подавати сімейну декларацію.

2) соціальна державна грошова допомога:

  • соцгарантії, що забезпечують достатній рівень життя для родини (одяг, харчування, витрати на житло), виплати незаможним, субсидії;
  • соцпільги у матеріальній та грошовій формі (як приклад, компенсація за проїзний);
  • соціальне страхування;
  • соціальні послуги (наприклад, догляд вдома, соціальний супровід).

не входять стипендії та пенсії, відтак, домогосподарствами, членами яких є пенсіонери чи студенти, подання щорічних податкових декларацій не передбачається..

3) для підприємницької діяльності (сімейного бізнесу).
Сім’ям дозволять здійснювати підприємницьку діяльність навіть без реєстрації ФОП. Для цього буде достатньо річної податкової декларації і не заробляти більше 8 мільйонів гривень на рік.

Для цього необхідне дотримання правил:

  • учасниками сімейного бізнесу мають бути тільки члени домогосподарства;
  • вести можна тільки певні види діяльності (зокрема, перукарські, косметологічні послуги, юридичні консультації, репетиторство, торгівля на ринку). Коло, де можуть вести бізнес домогосподарства, обмежується тільки ліцензованою діяльністю, посередництвом при купівлі-продажу, оренді та оцінці нерухомості, роботою з ювеліркою, а також незалежною професійною діяльністю (йдеться про лікарів, нотаріусів, адвокатів, бухгалтерів).

Домогосподарства, що здійснюватимуть економічну діяльність, будуть віднесені до суб’єктів мікропідприємництва нарівні з ФОП та юрособами, у яких у штаті до десяти працівників та щорічний дохід до 2 мільйонів євро. Примітно, що у разі, якщо сім’ї-підприємці не зможуть розрахуватися з кредиторами, то щодо них, як і до ФОП, буде застосовувана процедура банкрутства.Сімейну податкову декларацію подаватимуть:

Це буде уповноважена особа (представник) домогосподарства, повнолітня та дієздатна. В обов’язки представника, крім подання декларації, входить спрощений облік доходів та витрат домогосподарства у порядку, який окремо визначить уряд.

До доходів родини відноситимуть:

  • зарплата та прирівняні до неї доходи;
  • дохід від підприємницької діяльності;
  • винагорода за договорами;
  • грошове забезпечення та інші виплати військовим, членам сімей, правоохоронцям;
  • стипендія;
  • виграші, призи, подарунки;
  • виплата від недержавних пенсійних фондів;
  • соціальна державна допомога;

Якщо законопроєкт про сімейне декларування та оподаткування ухвалять, то він набуде чинності не раніше 2025 року.