30 грудня, виконком міської ради прийняв рішення щодо проведення перевірок підвальних приміщень багатоповерхівок та захисних споруд до використання у випадках надзвичайних ситуацій.

Керівники підприємств, установ, організацій, управляючих компаній, управителі, незалежно від форми власності та підпорядкування, а також голови правлінь ОСББ відповідно до даного рішення повинні передбачити місця для укриття людей. У рішенні йдеться, що такі приміщення потрібно привести у належний санітарний та протипожежний стан, обладнати ємностями з питною та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання), контейнери для зберігання продуктів харчування; виносні баки для нечистот , тощо. А за потреби – дообладнати, продезінфікувати, прибрати від сміття.

Місця розташування захисних споруд та найпростіших укриттів необхідно позначити за допомогою табличок та покажчиків руху. Акти оцінки готовності та висновки  щодо використання цих приміщень потрібно надіслати в 15-денний термін до відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59).

Наша Асоціація ОСББ Вінниччини та голови правлінь ОСББ, з якими ми співпрацюємо, направили запити до міської ради з проханням терміново надати уточнюючу інформацію на ряд питань. Зокрема щодо того, яким чином голова правління повинен/на у вказані рішенні міськради терміни створити комісію, зробити обстеження та висновки, якщо підвали та приміщення є спільним майном співвласників і для прийняття рішень щодо використання спільного майна співвласників, потрібне рішення виключно зборів співвласників ОСББ. Також дивним є те, що працівники міськради не врахували терміни скликання, повідомлення співвласників, проведення зборів, подальшого опитування та оформлення протоколу в ОСББ – це орієнтовно 32-35 днів, але ніяк не 15, враховуючи новорічні свята та вихідні.

Окрім того незрозуміло як діяти голові правління, якщо загальні збори співвласників не оберуть комісію та не дозволять визначати свої підвали як місце для схову. Насторожує і те, що якщо затверджена загальними зборами співвласників ОСББ комісія не буде мати достатньої кваліфікації та в висновках зробить помилки, які у випадку надзвичайної ситуації можуть призвести до трагічних наслідків, хто буде нести відповідальність?

Також враховуючи роз’яснення міськвиконкому, Об’єднанням для формування висновку, як мінімум необхідна додаткова інформація щодо розташування магістралей біля їх будинків та висновки фахівців щодо можливого негативного впливу від інших будівель, споруд та інженерних мереж.

Асоціація ОСББ Вінниччини у своєму звернення пропонує терміново організувати робочі зустрічі із відповідними фахівцями для узгодження даних важливих питань для наших ОСББ, чиї інтереси ми представляємо.

Повний текст рішення Вінницького міськвиконкому №3278 від 30.12.2021 р

Повідомлення Вінницької міської ради