У п’ятницю, 5 листопада, Верховна Рада прийняла Закон України про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні (№ 5463), передає офіційний сайт парламенту.

Відповідно до положень Закону місце проживання декларується у:

  • житлі, яке перебуває у приватній власності;
  • житлі, призначеному для короткострокового проживання.

Місце проживання реєструється:

  • у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;
  • у службовому житлі.

Законом врегульовано відносини у сфері публічних і електронних публічних послуг з реєстрації та декларування місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, порядок їх надання та обмін даними в електронних реєстрах, базах даних, порядок їх обробки у обсязі, необхідному для надання таких послуг.

Законом запроваджується декларування місця проживання – повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання в електронній формі за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади.

Законом передбачено запровадження міжвідомчої електронної взаємодії – обмін інформацією, що здійснюється між реєстрами територіальних громад, відомчою інформаційною системою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації фізичних осіб, державним демографічним реєстром, Єдиною інформаційною системою Міністерства внутрішніх справ України та іншими інформаційно-комунікаційними системами.

Міністерство цифрової трансформації України додало, що зміна місця реєстрації — одна з найпопулярніших та найскладніших в отриманні держпослуг. Кожен третій українець живе не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей живуть без реєстрації взагалі. Щоб повідомити державі, де ви живете зараз, необхідно відстояти кілька черг та зібрати чимало паперових документів.

«Цей законопроєкт змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною — людина просто у застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла. Жодних папірців чи походів у ЦНАП. Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри, а не ксерокопії. У 21 столітті люди можуть вільно переміщатися країною і не повинні залежати від штампів у паспорті», — зазначив Михайло Федоров.

Такий складний процес пов’язаний із відсутністю взаємодії між реєстрами громад. Тому отримання фінального результату значно розтягувалося в часі. Завдяки законопроєкту, територіальні громади будуть вести реєстри виключно в електронному форматі. А  спеціально розроблений модуль на базі ДМС створить єдину інформаційну систему, де можна буде швидко перевірити необхідні дані.

Замість штампу в паспорті чи довідки до ID-картки — вільні кишені та відсутність страху загубити важливий документ. Замість трьох установ, 30 днів очікування та купи довідок, які і так є у держави, — одна заява, яку розглянуть та оброблять за 24 години. Замість того, щоб йти у ЦНАП із документами або власником житла для реєстрації місця проживання — лише підтвердити згоду онлайн. Місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державу, де ви проживаєте.

Також реєстрація тепер не впливатиме на отримання послуг — оформлювати пенсію, документи чи отримувати медичну допомогу можна буде, не прив’язуючись до місця реєстрації.

Зараз зміна місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі. Прийняття законопроєкту масштабує послугу на всю Україну. Скористатися послугою буде дуже легко.

На порталі Дія виберіть пункт “Реєстрація місця проживання” й заповніть заяву. Власник житла, де ви мешкаєте, зможе підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке внесено до реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця також відбудеться автоматично.

За інформацією “Судово-юридичної газети”