От і звершився цьогорічний XII Всеукраїнський Форум ОСББ , який традиційно щороку, наразі вже вдванадцяте, проводиться у Львові.
Продуктивна співпраця, плідне спілкування, нові знайомства, старі знайомі, корисний діалог, підготовка об’єднаної резолюції, гарне вечірнє спільне дозвілля.
Цьогоріч на Форумі було піднято ряд гострих питань, що турбують рух ОСББ загалом, які й було озвучено на відео зверненні до Президента, надіслано звернення та вимоги в Офіс Президента, передано лист для асоціацій ОСББ міст країни щоб вони могли так само надіслати листи до Президента, а також записано в Резолюцію Форуму.

  • Найважливішим питанням, беззаперечно, є вартість газу для будинків з даховими котельнями. Яких облгази розцінюють не як споживачів послуги, а як надавачів її. Тому вимогою спільноти є визнання ОСББ з даховими котельнями – споживачем(“населенням”), а звідси – вартість газу для них встановити такою самою, як для споживачів, а не комерції. Так само скасувати ліміти, банківські гарантії та інші невластиві для споживача обмеження.
  • Передбачити окремі вводи, лічильники, договори для нежитлових приміщень у будинках із котельнями, що виключає можливість визначення ОСББ як надавача послуги(для нежитлових/комерції).
  • Перемістити основний КВЕД для ОСББ замість типового зараз КВЕДу 81.10 “Комплексне обслуговування об’єктів” з секції N до секції T (розділи 97 і 98 національного класифікатора «Послуги домашніх господарств як роботодавців; товари та послуги, що їх виробляють/надають домашні господарства для власного вжитку, різноманітні») і визначити відповідний код із найменуванням “Діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та їх асоціацій”, щоб виключити саму можливість розглядати ОСББ як підприємство, що має баланс, провадить господарську діяльність тощо.
  • Розробити Порядок, Типовий Договір, методологію, і т.і. для ТО внутрянки газу.
  • Реанімувати програму “теплих кредитів”.
  • Створити адекватні реєстри співвласників(це про те щоб воно було на на сотнях листів, щоб БТІ віддали ЦНАПам те, чого нема, і щоб не тільки на листках а й в електронному вигляді, і архів по зміні співвласників, а не тільки станом на зараз. І це все щоб забирати у “Дії” не тільки головам/ініціативним групам з протоколом що їм це доручили, а будь-кому із співвласників.
  • Добавити “пакет С” в фонді ЕЕ, куди включити невеликі роботи, а також дахи і ліфти в програму Фонда.
  • Прибудинкова територія має так само відводитись в спільну сумісну власність співвласників(не юрособі ОСББ), як і будівля(потрібен Порядок).
  • Відкритість даних та єдина платформа обміну інформації та електронні голосування(через Дію).
  • Спрощення процедури для Енергодому а також повернути професіональний супровід проектних менеджерів програми Енергодому.
  • Відновити роботу Нацради з питань ОСББ.

Серед спікерів звичайно було багато рекламно-інформаційно-спонсорських доповідей, як то про Капарол, про електронні системи у поміч ОСББ – як для обліку так і для електронного голосування і спілкування(якщо налаштовані боти автовідповідачі можна так назвати), банківська підтримка і переваги роботи управляючих перед чистим самостійним утриманням, переваги створення асоціацій, і таке інше.

Велика подяка організаторам та координаторам проведення Форуму.

Тепер на місцях працюємо на реалізацію планів спільними зусиллями, для досягнення наступного рівня – не тільки свідомих спільнот ОСББ, а енергоефективних спільнот ОСББ.
А також маємо ще дві неділі для полірування формулювань та тексту Резолюції.