Учора Уряд прийняв постанову „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, яка забезпечує застосування збільшених соціальних норм для розрахунку субсидії на комунальні послуги мешканцям тих регіонів, які опиняться у «червоній зоні» карантину.

Весною минулого року, коли запроваджувався карантин, нормативи на житлово-комунальні послуги, зокрема на електроенергію, газ для приготування їжі, підігрів води, були збільшені на 50 відсотків. Ця норма запроваджувалась для підтримки населення, оскільки люди знаходилися вдома і, відповідно, витрачали більше ресурсів, при цьому доходи їх скорочувались.

Своєю постановою Уряд запровадив продовження дії цього механізму підтримки населення регіонів, які опиняться у «червоній зоні» у випадку нової хвилі коронавірусу під час опалювального сезону. «Якщо знову доведеться запроваджувати жорсткі карантинні обмеження в окремих областях, люди у таких регіонах автоматично, без додаткових звернень, отримають підтримку від держави у вигляді збільшення соціальних нормативів при наданні житлових субсидій», – підкреслила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

За словами Міністра, у випадку можливого збільшення тарифів на комунальні послуги буде зроблено все для захисту інтересів населення. Навіть якщо людина звернеться за субсидією протягом трьох місяців після зростання тарифів, допомога їй буде призначена з місяця їх підвищення.

Станом на початок серпня субсидії були призначені вже понад 2,3 млн домогосподарств, з них 1,9 млн – в автоматичному режимі. У минулому опалювальному сезоні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували близько трьох мільйонів домогосподарств. Тобто, на сьогодні майже 80 відсоткам минулорічних субсидіантів допомогу вже призначено. Решта отримає призначення з початком опалювального сезону, коли зросте потреба домогосподарств у державній підтримці. 

«Усі громадяни, які потребуватимуть субсидій, їх отримають. Відповідне фінансування передбачене, і ми готові реагувати на можливе зростання тарифів», – зазначила Марина Лазебна

За інформацією Міністрества соціальної політики