Законопроект №5463 відповідно до якого плануєтсья запровадження декларування та реєстрації місця проживання в електронній формі, учора, 15 липня 2021 року на позачерговому засідання Верховної Рада було прийнято за основу

Зокрема, буде скасовано довідку про реєстрацію місця проживання та штамп у паспорті про прописку.

Натомість місце проживання декларуватиметься у:

  • житлі, яке перебуває у приватній власності;
  • житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі тощо).

Місце проживання реєструватиметься у:

  • житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;
  • службовому житлі.

Законопроєктом також визначається можливість отримання послуг в електронній формі, перелік усіх документів та відомостей, необхідних для декларування/реєстрації місця проживання, заборона вимагати для декларування або реєстрації місця проживання подання особою інших, ніж передбачено цим законопроєктом, документів.

Закріплюється право власника (власників) житла скасувати задеклароване/зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить, за підстав, зазначених у законі, без рішення суду.

Крім того, електронні реєстри стануть єдиним джерелом інформації про місце проживання особи. Реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно в електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі.

Змінити місце проживання можна буде, відвідавши орган реєстрації або ЦНАП, а також замовивши таку послугу онлайн через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.