Шановні співвласники та мешканці багатоквартирних будинків! Перед тим як викинути щось в унітаз, ретельно подумайте, що ви хочете викинути. Останнім часом проблеми засмічення каналізаційних труб дуже актуальна, незважаючи на те, новобудова це чи “старий” будинок.

Навіщо відро для сміття, коли є унітаз? Любить людина створювати собі проблеми на рівному місці, потім героїчно їх долати. Каналізація не виняток. Випадково або цілеспрямовано люди кидають в унітаз багато цікавих речей.

Наведемо скорочений перелік таких предметів: варення-соління (каструлю капусняку з кісточкою, банку вибухнувших огірочків), овочі-фрукти, причому в цілому вигляді !!! , капронові кришки від банок,  вилки, ганчірки, гігієнічні прокладки, куфайки, целофанові пакети і т.д. Часто засмічення створюють освіжувачі на обідках унітазів (потрапляють в унітаз випадково). Ще хутро ваших улюблених домашніх тварин, а найголовніше – наповнювачі їх туалетів.

А Перше місце за обсягом скидання і засмічуванності займають вологі серветки (іноді зустрічаються навіть … памперси). Цей момент стосується в основному щасливих батьків.  НЕ РОБІТЬ ЦЬОГО!!! Особливо, якщо у Вас чавунні труби каналізації або є проблемні ділянки каналізаційного трубопроводу.

Причини засмічень каналізаційних труб засновані на двох факторах: природний і людський.

Як мінімум в 70-80% всіх випадків засмічень каналізації мова йде про “жирові засмітчення”, пов’язані з кухонною мийкою, посудомийною і пральною машиною. Причому це стосується як внутрішньої каналізації об’єкта, так і дворової (зовнішньої). Труби засмічуються жировими відкладеннями, які накопичуються роками, найчастіше в дуже пристойних обсягах. Швидкість накопичення жиру в трубах безпосередньо залежить від якості монтажу труб каналізації будівлі або квартири.  Жирове засмічення може бути як желеподібним, так і дуже твердим, тобто вбирає в себе різні мінеральні солі з стічних вод, обростає волоссям і різними волокнами, армується ними і повільно, але вірно “підсихає” при деяких сприятливих умовах: (невеликій кількості стічних вод, негерметичній системі каналізації, в якій “гуляє протяг”).   При негерметичному з’єднанні труб, накопичений роками жир,  має дуже неприємний запах. Ідеальний спосіб усунення цієї проблеми  – гідродинамічна промивка каналізації апаратом високого тиску гарячою водою 70-1000С (залежить від матеріалу труб).

10-20% – “механічні засмічення”, тобто засмічення, пов’язані з попаданням в каналізацію різних предметів з повсякденного вжитку, відходами будівельно-ремонтної діяльності. О, як люблять будівельники зливати відходи від будівельних сумішей в каналізацію, невелике будівельне сміття туди ж. Відносно каналізації обжитого будинку, засмічення може “прийти” в основному через унітаз, або відкриті каналізаційні випуски в споруджуваному або житловому-недобудованому будинку (рідше квартирі). Дуже добре забивають кухонну каналізацію гуща від нерозчинної кави. Також створює проблеми для каналізації подрібнювач харчових відходів (діспоузер).

Залишилися 0-10% засмічень труб – засмічення, пов’язані з різними деформаціями і механічними пошкодженнями самих труб. Тут діагностика і подальше “лікування” проходить індивідуально і комплексно. Це коротко, для загального уявлення картинки.